zelazo 14707 300x500(1).jpg
zelazo 14707 300x500(1).jpg Rozmiar 40 KB |
Od tego, ile mamy żelaza zależy między innymi poziom czerwonych ciałek we krwi, prawidłowa praca serca, gospodarka hormonalna, sprawność mięśni, odporność. Żelazo wchodzi w skład hemoglobiny, która wiąże w płucach tlen i wraz z krwią rozprowadza po organizmie.
Sygnały niedoboru żelaza to:
•ciągłe zmęczenie
•blada cera, sińce pod oczami
•łamliwe i wypadające włosy
•łamiące się paznokcie
•bóle głowy, apatia, obniżenie koncentracji
•słaba odporność
•przyspieszony oddech
Na niedobór żelaza narażone są kobiety, które mają bardzo obfite miesiączki i chorzy na nowotwory. Niedobór zagraża też rekonwalescentom po operacjach, wegetarianom i osobom stosującym drakońskie diety.
Osobom zdrowym, które właściwie się odżywiają i nie mają zaburzonego przyswajania żelaza, raczej nie grozi niedobór tego pierwiastka.
Aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej żelaza, najlepiej jest łączyć warzywa i owoce z produktami pochodzenia zwierzęcego zawierającymi dużo żelaza, np. szynkę z pomidorem.
Najlepsze źródła żelaza to:
•wątroba wieprzowa i z kurczaka
•polędwica wołowa
•fasola, groch, soja
•brokuły, szpinak
•krewetki
•płatki śniadaniowe, kasza jaglana
•żółtko
•natka pietruszki
•chleb żytni pełnoziarnisty
Suplementy żelaza mogą upośledzać wchłanianie niektórych leków. Dlatego jeśli zażywamy żelazo, zgłośmy to lekarzowi.
Autor: Tamara Majer