25496-soczewica czerwona kielki.jpg
25496-soczewica czerwona kielki.jpg Rozmiar 35 KB |
Zastosowanie: Mogą być dodatkiem do past, zup, sosów, ryżu i ziemniaków. Można nimi posypywać potrawy tuż przed podaniem. Dobrze komponuje się z innymi rodzajami kiełków.
Definicja: Są to świeżo kiełkujące nasiona soczewicy. Mają pikantny smak. Nasiona przeznaczone do kiełkowanie nie powinny być popękane.
Wpływ na organizm: Kiełki soczewicy czerwonej są lekkostrawne. Zawierają dużo witaminy C odpowiedzialnej za m.in. zwalczanie zakażeń wirusowych. Ponadto są dobrym źródłem kwasu foliowego oraz magnezu i żelaza. Mają także korzystny wpływ na zęby i cerę.
Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 8-14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je umieścić na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 3-5 dniach są gotowe do zjedzenia.
Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.