25492-rzezucha kielki.jpg
25492-rzezucha kielki.jpg Rozmiar 33 KB |
Zastosowanie:
Idealne jako dodatek do pikantnych potraw z mięsa i ryb. Mogą być używane do kanapek i sałatek. Nadają się także do pieczywa i twarogów. Mieszając zmiksowane lub drobno posiekane kiełki rzeżuchy z masłem otrzymamy aromatyczną pastę kanapkową.
Definicja: Są to świeżo kiełkujące nasiona rzeżuchy. Charakteryzują się intensywnym, ostrym smakiem i zapachem. Szczególnie popularne w okresie Wielkanocy, kiedy to sadzi się je dla ozdoby.
Wpływ na organizm: Dzięki zawartości jodu wspomagają tworzenie przez organizm hormonów tarczycy. Usprawniają funkcjonowanie systemu odpornościowego człowieka. Działają moczopędnie, obniżają ciśnienie krwi. Mają właściwości antyalergiczne. Ze względu na dużą zawartość siarki pobudzają apetyt i wzmacniają strukturę włosów. W swoim składzie zawierają witaminy C, B i PP.
Domowa uprawa: Nasiona ułożyć na wilgotnej ligninie na talerzu, po czym odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 3-4 godziny trzeba spryskiwać je wodą. Po 3-5 dniach są gotowe do jedzenia.
Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.