25487-owies kielki.jpg

25487-owies kielki.jpg
Rozmiar 32 KB
Owies kiełki

Zastosowanie: Mogą być spożywane jako składnik kanapek, surówek, twarogów i sałatek. Ponadto sprawdzają się jako dodatek do past, zup, sosów, ryżu, ziemniaków, makaronów oraz farszów. Można nimi posypywać potrawy tuż przed podaniem. Z powodzeniem zastępują szczypiorek
Definicja: Są to świeżo skiełkowane ziarna owsa. Kiełki dobrej jakości charakteryzują się swoistym, słodkim smakiem. Ważne, aby nasiona nie były poddane obróbce mechanicznej, ponieważ takie nie nadają się już do kiełkowania.

Wpływ na organizm: Kiełki owsa zaleca się dla osób z nadwagą. Ponadto wspomagają pracę serca i wątroby. Są również dobrym źródłem cynku, krzemu oraz witaminy A i E.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć od 8 do 14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je wyłożyć na talerz pokryty wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 2-3 dniach są gotowe do jedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • burdelmama.opx.pl