25485-orkisz kielki.jpg
25485-orkisz kielki.jpg Rozmiar 32 KB |
Zastosowanie: Można je dodawać do sałatek, kanapek, sosów, surówek, musli i wypieków. Ponadto nadają się też, aby posypać nimi potrawy tuż przed podaniem.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane ziarna orkiszu. Gdy przegapimy moment zbioru kiełki pszenicy orkisz mogą okazać się za słodkie. Ponadto cechuje je nieco wyższa cena niż ziarna zwykłej pszenicy.
Wpływ na organizm: Wzmacniają układ nerwowy człowieka. Pobudzają krążenie krwi oraz wspomagają funkcjonowanie układu krwionośnego. Wpływają na kondycję psychiczną i fizyczną. Regenerują organizm osób palących poprawiając kondycje płuc.
Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć od 8 do 14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6-8 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 3-5 dniach są gotowe do spożycia.
Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu.