25481-migdaly kielki.jpg
25481-migdaly kielki.jpg Rozmiar 16 KB |
Zastosowanie: Kiełki migdałów można jeść na dwa sposoby-ze skórą lub bez niej. Niezależnie od wybranej metody świetnie sprawdzają się jako składnik surówek, sałatek oraz kanapek. Ponadto można nimi posypać gotowane ziemniaki lub zupę
Definicja: Kiełki migdałów to wykiełkowane nasiona tej rośliny. Stanowią jedne z najsmaczniejszych rodzajów kiełków. Charakteryzują się znacznie lepszym aromatem od migdałów suszonych.
Wpływ na organizm: W swoim składzie zawierają substancje wspomagające funkcjonowanie układu trawiennego. Ponadto mają wpływ na rozwój flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Są dobrym źródłem potasu i witaminy A.
Domowa uprawa: Najpierw należy moczyć migdały około 8-12 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie. Następnie wyłożyć je na talerz pokryty wilgotną ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Rano i wieczorem całość powinno się zraszać wodą. Po 2-3 dniach kiełki nadają się do jedzenia.
Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.