25479-lebioda quinoa kielki.jpg
25479-lebioda quinoa kielki.jpg Rozmiar 20 KB |
Zastosowanie: Kiełki quinoa świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, sałatek i twarogów. Ponadto dobrze komponują się z innymi rodzajami kiełków.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona lebiody quinoa. Charakteryzują się ostrym smakiem.
Wpływ na organizm: Wspomagają trawienie i wzmacniają system odpornościowy. Ponadto w swoim składzie zawierają dużo żelaza i potasu oraz witaminy A i C.
Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 2-4 godziny w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba wyłożyć je na talerz pokryty wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Nasiona te należy kilkukrotnie przepłukać, aby pozbyć się niezbyt miłego, mydlanego smaku. Po 4-5 dniach są gotowe do jedzenia.
Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.