25479-lebioda quinoa kielki.jpg

25479-lebioda quinoa kielki.jpg
Rozmiar 20 KB
Lebioda quinoa kiełki

Zastosowanie: Kiełki quinoa świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, sałatek i twarogów. Ponadto dobrze komponują się z innymi rodzajami kiełków.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona lebiody quinoa. Charakteryzują się ostrym smakiem.

Wpływ na organizm: Wspomagają trawienie i wzmacniają system odpornościowy. Ponadto w swoim składzie zawierają dużo żelaza i potasu oraz witaminy A i C.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 2-4 godziny w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba wyłożyć je na talerz pokryty wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Nasiona te należy kilkukrotnie przepłukać, aby pozbyć się niezbyt miłego, mydlanego smaku. Po 4-5 dniach są gotowe do jedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • burdelmama.opx.pl