25476-kukurydza kielki.jpg
25476-kukurydza kielki.jpg Rozmiar 24 KB |
Zastosowanie: Stanowią doskonały dodatek do: kanapek, sałatek, surówek oraz twarogu. Ponadto doskonale komponują się z innymi rodzajami kiełków. Nadają się także do posypania gotowanych ziemniaków i zup.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona kukurydzy. Mają delikatny, lekko słodki, mączysto-skrobiowy smak.
Wpływ na organizm: Regularne spożywanie kiełków wzmacnia organizm i wspomaga pracę układu pokarmowego (m.in przyśpiesza przemianę materii).
Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 6-14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 12 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 3-4 dniach są gotowe do jedzenia.
Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.