25468-kielki koniczyny.jpg

25468-kielki koniczyny.jpg
Rozmiar 34 KB
Kiełki koniczyny

Zastosowanie: Nadają się do jedzenia z kanapkami, sałatkami, twarogiem i surówkami. Ponadto można nimi posypać gotowane ziemniaki. Dobrze komponują się z innymi rodzajami kiełków
Definicja: Są to świeżo skiełkowane nasiona koniczyny.

Wpływ na organizm: Kiełki koniczyny są bogate w substancje mineralne, antyoksydanty, chlorofil, witaminy, aminokwasy i białko. Ponadto są doskonałym źródłem izoflawonów, pomocnych w zapobieganiu miażdżycy i osteoporozie. Zawierają również substancje odpowiedzialną za hamowanie rozwoju komórek nowotworowych-genisteinę.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 4-6 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 12 godzin powinno się spryskiwać je wodą. Po 4-5 dniach są gotowe do spożycia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • burdelmama.opx.pl