25467-kapusta czerwona kielki.jpg
25467-kapusta czerwona kielki.jpg Rozmiar 36 KB |
Zastosowanie: Ze względu na specyficzny, ostry smak nie zaleca się spożywania ich samodzielne. Stanowią jednak doskonałą ozdobę sałatek i surówek. Dobrze komponują się z innymi kiełkami.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona kapusty czerwonej. Charakteryzują się barwą wpadającą w ciemny róż i lekko ostrym smakiem. Osiągają wysokość około 2,5cm.
Wpływ na organizm: Mają dobre właściwości antyoksydacyjne. Zawierają sulforafan i indolkarbinol, które pobudzają organizm do produkcji enzymów przeciwnowotworowych. Są również bogatym źródłem energii. Ponadto wzmacniają kości i zęby.
Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 6-14 godzin w przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Rano i wieczorem powinno się spryskać je wodą. Po 3-4 dniach kiełki nadają się do jedzenia.
Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.