25466-kamut kielki.jpg
25466-kamut kielki.jpg Rozmiar 27 KB |
Zastosowanie: Kiełki kamutu świetnie sprawdzają się jako składnik sałatek, surówek i kanapek.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona pszenicy z odmiany kamut. Można je dostać w Europie, Ameryce, Azji i Australii.
Wpływ na organizm: W swoim składzie zawierają dużo cynku oraz witaminę C i E. Ich regularne spożywanie wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed przeziębieniem.
Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 8-14 godzin w przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Rano i wieczorem powinno się spryskać je letnią wodą. Po upływie 1,5 dnia są gotowe do jedzenia. Należy zwrócić uwagę, aby nie przeoczyć odpowiedniego momentu zbioru kiełków, ponieważ zbyt długa zwłoka może spowodować negatywne zmiany w smaku roślin.
Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.