25461-jeczmien kielki.jpg
25461-jeczmien kielki.jpg Rozmiar 34 KB |
Zastosowanie: Stosowane jako dodatek do makaronów, odżywek dla dzieci. Kiełki jęczmienia znalazły zastosowanie również w piekarstwie.
Definicja: Są to świeżo skiełkowane nasiona jęczmienia.
Wpływ na organizm: Osoby, które cierpią na wrzody jelit lub żołądka mogą odczuwać podrażnienia żołądka po spożyciu tych kiełków. Kiełki zawierają dużo błonnika, który poprawia trawienie. Dzięki sporej zawartości witaminy C uzupełniają jej braki w codziennej diecie.
Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 8-14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie nasiona ułożyć na wilgotnej gazie lub ligninie na talerzu i odstawić w ciepłe i nienasłonecznione miejsce. Co 12 godzin należy je spryskiwać wodą. Po 3-4 dniach są gotowe do spożycia.
Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je suche w pojemniku w lodówce.