25449-groch cukrowy kielki.jpg
25449-groch cukrowy kielki.jpg Rozmiar 22 KB |
Zastosowanie: Kiełki grochu cukrowego można jeść w kanapkach, surówkach, mieszać z twarogami, jajkami, majonezem i masłem. Poza tym nadają się również do ryb, mięs i sosów.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona grochu cukrowego.
Wpływ na organizm: W swoim składzie zawierają dużo witaminy C, B1, A oraz białka. Regularne spożywanie kiełków wzmacnia odporność organizmu i ułatwia trawienie. Ponadto może również poprawiać pamięć.
Domowa uprawa: Nasiona należy moczyć przez 12-14 godzin. Następnie odsączyć i umieścić w słoiku. Słoik przykryć ligniną i odwrócić do góry dnem pod niewielkim kątem, aby usunąć wodę i zachować dopływ powietrza. W trakcie kiełkowania (ok 1,5 dnia) nasiona należy przepłukiwać wodą. Po 3-4 dniach kiełki nadają się do jedzenia. Przy zakupie nasion trzeba się upewnić, czy nie są popękane, ponieważ uszkodzone nie będą kiełkować.
Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu przez krótki czas.