25437-soja kielki.jpg
25437-soja kielki.jpg Rozmiar 51 KB |
Zastosowanie: Kiełki soi nie nadają się do spożycia na surowo. Można je dodawać do potraw z woka lub patelni, ale trzeba je najpierw lekko poddusić. Odpowiednio przyrządzone stosuje się jako składnik surówek i sałatek. Definicja: Są to świeżo kiełkujące nasiona soi. Charakteryzują się delikatnym smakiem i sprężystą konsystencją. Ich optymalna wysokość waha się w granicach 2-4cm.
Wpływ na organizm: Są dobrym źródłem żelaza, witaminy C i B1 oraz przede wszystkim białka (około 40%). Kiełki soi wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. Wzmagają apetyt i dodają energii. Pomagają obniżyć ciśnienie i poziom ,,złego'' cholesterolu( frakcji LDL) w surowicy krwi.
Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 12 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je ułożyć na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 3 godziny powinno się je zraszać wodą. Po 4-5 dniach są gotowe do zjedzenia.