15145-soczewica zielona kielki.jpg

15145-soczewica zielona kielki.jpg
Rozmiar 34 KB
Soczewica zielona kiełki

Zastosowanie: Idealne do łagodnych sałatek i kanapek, a także twarogów, past, omletów i naleśników. Można nimi posypać gotowe dania. Dobrze komponuje się z innymi rodzajami kiełków.
Definicja: Są to świeżo kiełkujące nasiona soczewicy zielonej. Charakteryzują się łagodnym smakiem. Mają nieregularną wielkość nasion, która jest przyczyną nierównomiernego kiełkowania (mniejsze nasiona kiełkują szybciej).

Wpływ na organizm: W swoim składzie zawierają kwas foliowy, który odpowiada za kształtowanie systemu nerwowego przyszłego dziecka, dlatego też kiełki soczewicy powinny być spożywane przez kobiety w ciąży. Są również źródłem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy. Ponadto mają korzystny wpływ na zęby i cerę.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 8-14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je umieścić na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 3-5 dniach są gotowe do zjedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • burdelmama.opx.pl