15144-pszenica kielki.jpg
15144-pszenica kielki.jpg Rozmiar 31 KB |
Zastosowanie: Mogą być spożywane na surowo lub dodawane podczas gotowania, czy smażenia. Doskonale pasują do: sałatek, naleśników, kanapek, omletów, zup, sosów, kremów, mięsa. Idealnie komponują się ze świeżym pieczywem.
Definicja: Są to świeżo skiełkowane ziarna pszenicy.
Wpływ na organizm: Zawierają w swoim składzie dużo witaminy C, witaminy E oraz witaminy A. Zawierają duże ilości magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, niacyny oraz kwasu pantotenowego. Są bogate w cynk, karoten i witaminy z grupy B. Ochraniają organizm przed przeziębieniem.
Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 8 do 10 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie nasiona ułożyć na wilgotnej gazie lub ligninie na talerzu i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin należy je spryskiwać wodą. Są gotowe do spożycia wtedy, gdy białe korzonki będą miały długość ok. 1cm.
Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je suche w pojemniku w lodówce.