15144-pszenica kielki.jpg

15144-pszenica kielki.jpg
Rozmiar 31 KB
Pszenica kiełki

Zastosowanie: Mogą być spożywane na surowo lub dodawane podczas gotowania, czy smażenia. Doskonale pasują do: sałatek, naleśników, kanapek, omletów, zup, sosów, kremów, mięsa. Idealnie komponują się ze świeżym pieczywem.
Definicja: Są to świeżo skiełkowane ziarna pszenicy.

Wpływ na organizm: Zawierają w swoim składzie dużo witaminy C, witaminy E oraz witaminy A. Zawierają duże ilości magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, niacyny oraz kwasu pantotenowego. Są bogate w cynk, karoten i witaminy z grupy B. Ochraniają organizm przed przeziębieniem.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 8 do 10 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie nasiona ułożyć na wilgotnej gazie lub ligninie na talerzu i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin należy je spryskiwać wodą. Są gotowe do spożycia wtedy, gdy białe korzonki będą miały długość ok. 1cm.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je suche w pojemniku w lodówce.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • burdelmama.opx.pl