15142-kielki nasion rzodkiewki.jpg
15142-kielki nasion rzodkiewki.jpg Rozmiar 18 KB |
Zastosowanie: Są bardzo ostre w smaku. Stanowią idealny dodatek do mieszanek kiełkowych, ale w niewielkich ilościach. Można je dodawać do: kanapek, twarogu, dressingów, jajek oraz sałatek. Mogą być dodatkiem do past, zup, sosów, ryżu, ziemniaków, makaronów, farszów. Można nimi posypywać potrawy tuż przed podaniem, z powodzeniem mogą zastępować szczypiorek.
Definicja: Są to świeżo skiełkowane nasiona rzodkiewki. Mają bardzo ostry i wyrazisty smak. Biały puszek pokrywający kiełki rzodkiewki to korzonki boczne.
Wpływ na organizm: Pełnią funkcję naturalnego antybiotyku. Mają działanie antyseptyczne i grzybobójcze. Podnoszą odporność organizmu. Działają przeciw wzdęciom, oczyszczają drogi oddechowe, pomagają w usuwaniu kamieni żółciowych. Mają działanie moczopędne. Poprawiają stan skóry, paznokci i włosów.
Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć od 8 do 14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie ułożyć na wilgotnej gazie lub ligninie na talerzu i odstawić w ciepłe i nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin należy je spryskiwać wodą. Po 3-4 dniach są gotowe do spożycia.
Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać w suchych pojemniczkach.